Retkeily ja ulkoilu eivät tarkoita sitä, että pitäisi tyytyä pelkkään kuivamuonaan tai yksinkertaisiin valmisaterioihin. Päinvastoin – gourmet-retkiruoka tuo ripauksen luksusta luonnon keskelle ja tekee retkikokemuksesta entistä elämyksellisemmän. Tässä artikkelissa menen herkullisen ja hienostuneen retkiruoan maailmaan ja annan vinkkejä, joiden avulla voit valmistaa ravintolatasoista ruokaa retkikeittimellä, trangialla tai nuotiolla. *Olen sisällyttänyt tekstiin myös mainoslinkkejä!
Miksi valita gourmet-retkiruoka?
Retkiruokailu on paljon muutakin kuin vain energiantarpeen tyydyttämistä. Hyvin suunniteltu ateria voi tehdä retkipäivästä entistä nautinnollisemman ja nostaa fiiliksen aivan uudelle tasolle.
Ystäväni (exäni) kanssa haimme omalle gourmee- retkellemme mukaan pienen palan hyvää lihaa kaupan tiskiltä ja pieniä pottuja kasvispuolelta sekä tilliä pottujen sekaan- ja tietenkin kunnon voita paistoon sekä pottujen kylkeen. Juotavaksi haimme pienen pullon viiniä. Olimme yötä teltassa, mutta lihan säilyvyyden vuoksi paistoimme sen mukaan otetulla retkipannulla samana iltana. Nautimme gourmee illallista kesäillassa, auringon laskiessa järven rannalla. Tästä on jäänyt hyvin kauniita muistoja mieleeni <3
Ota oikeat välineet mukaan
Gourmet-ruoan valmistaminen luonnossa onnistuu parhaiten, kun käytössä on oikeanlaiset välineet. Vaikka perinteinen trangia ja nuotiopaikka riittävät moniin herkkuihin, pieni panostus varusteisiin voi viedä ruoanlaiton täysin uudelle tasolle. *Täältä voit käydä kurkkaamassa Scandinavian Outdoorin trangiavalikoiman!
- Retkikeitin tai trangia – Erinomainen väline monipuoliseen ruoanlaittoon.
- Kevyt valurautapannu – näitä löytyy sopivan pieninäkin
- Pieni paistinpannu ja kattila – Kätevä yhdistelmä monipuolisiin ruokiin.
- Mausteet ja öljyt pienissä pulloissa – Pieni määrä laadukasta oliiviöljyä tai yrttejä tekee ihmeitä.
Raaka-aineet, joilla nostat retkiateriat uudelle tasolle
Gourmet-retkiruoka perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin, jotka kestävät hyvin kuljetusta ja säilyvät ilman kylmäsäilytystä. Näillä aineksilla saat aikaan maukkaita ja näyttäviä annoksia:
- Kuivatut sienet ja aurinkokuivatut tomaatit – Intensiivinen maku ilman painavaa reppua.
- Vakuumipakatut lihat ja kalat – Helppoja kuljettaa ja valmistaa.
- Pähkinät, siemenet ja kuivatut hedelmät – Antavat annoksiin makua ja rakennetta.
- Laadukkaat pastat, linssit ja riisit – Pohja monille herkullisille aterioille.
- Maustevoi ja -tahnat – Esimerkiksi valkosipuli-chilivoi nostaa annokset uudelle tasolle.
Helppoja ja näyttäviä gourmet-reseptejä retkelle
Jos haluat valmistaa retkelläsi jotakin erityistä, kokeile näitä herkullisia ja näyttäviä reseptejä, jotka ovat yllättävän helppoja toteuttaa ulkona.
- Kermaiset tattipastat valkosipulivoilla – Kuivatut sienet, valkosipuli ja parmesaani tekevät tästä yksinkertaisesta pastasta täydellisen retkiherkun.
- Paahdettu lohi yrttivoilla ja paistetulla perunalla – Nuotiolla paistettu lohi on taatusti yksi retkikeittiön klassikoista.
- Gourmet-hampurilaiset – Mehukas kasvis- tai lihapihvi, karamellisoitua sipulia ja rapeaa leipää – täydellinen luksusateria vaelluksen päätteeksi.
- Pähkinäinen couscous-salaatti fetalla ja kuivatuilla marjoilla – Raikas ja ravitseva
- Luksuskaakao vaahtokarkeilla ja chilillä – Lämmin jälkiruokajuoma

Viimeistele gourmet-elämys juomilla ja pienillä yksityiskohdilla
Hyvä ruoka ansaitsee seurakseen huolella valitut juomat. Retkiolosuhteissa veden lisäksi voi nauttia esimerkiksi:
- Termoksessa haudutettu yrttitee – Rentouttava ja aromikas valinta.
- Itse tehty kaakao tai chai latte – Makea ja mausteinen nautinto.
- Pieni pullo laadukasta viiniä – Jos retkipaikalla on mahdollista nauttia maltillisesti, laadukas viini täydentää gourmet-kokemuksen. Alkon valikoimiin on tullut myös ns. käsilaukkuviinejä, eli pienessä pussukassa olevia viinejä. Tämä on helppo ja kompaktin kokoinen retkiviini, eikä takuulla särjy repussa!
Pienet yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta täydellisen. Lautasliinat, pieni kynttilä tai kevyt pöytäliina tuovat luksusta myös metsän siimekseen.

Gourmet-retkiruoka on elämys, joka kannattaa kokea
Retkeily ja hyvä ruoka eivät sulje toisiaan pois – päinvastoin! Gourmet-retkiruoka tekee ulkoiluhetkistä entistä elämyksellisempiä ja antaa uutta inspiraatiota retkikokkailuun. Seuraavalla reissullasi kokeile rohkeasti uusia makuja ja nosta retkiruokailu aivan uudelle tasolle! Katso myös vertailuni trangioista!




