Miksi Trangia on retkiruokailun kestosuosikki?
Retkikeittimien maailmassa on yksi nimi, joka nousee ylitse muiden – Trangia. Tämä ruotsalainen klassikko on ollut retkeilijöiden luottovalinta jo vuosikymmenten ajan. Kestävä, yksinkertainen ja käytännöllinen rakenne tekee siitä täydellisen kumppanin niin viikonloppuretkille kuin vaativille vaelluksillekin. Trangia toimii kaikissa sääolosuhteissa, sen liekki palaa tasaisesti, ja sillä valmistuvat monet ateriat helposti.
Lue ja inspiroidu klassikkoresepteistä sekä hyödyllisistä vinkeistä! *Artikkeli sisältää mainoslinkkejä!
Oikeat varusteet mukaan – mitä tarvitset onnistuneeseen Trangia-ateriaan?
Ennen kuin sytytät liekin ja alat kokata, on hyvä varmistaa, että kaikki tarpeellinen on mukana. Trangia-keittimen lisäksi kannattaa pakata mukaan:
- Polttoaine (sprii tai kaasupoltin, riippuen keittimestäsi)
- Sytytin tai tulitikut vedenkestävällä säilytyksellä
- Ruokatarvikkeet ja mausteet pienissä, kevyissä rasioissa
- Kevyt leikkuuveitsi ja leikkuualusta
- Lusikka, haarukka ja/tai retkilasta
- Kevyt keittiöpyyhe ja biohajoava tiskiaine
Huolellinen valmistautuminen takaa sen, että ruoanlaitto sujuu mutkattomasti ja keitin on helppo puhdistaa retken päätteeksi. Hyviä trangioita (vertailuni trangioista) löydät täältä linkin takaa 🙂

Helppoa ja herkullista: klassikkoreseptit Trangialla
Trangialla valmistuu helposti monipuolista retkiruokaa. Tässä kolme herkullista reseptiä, jotka kannattaa ottaa mukaan seuraavalle reissulle!
Pikapannuleipä – retkikokin pelastus
Kun kaipaat lämmintä ja täyttävää lisuketta ateriallesi, tämä pannuleipä on täydellinen ratkaisu.
Tarvitset:
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 1 dl vettä
- 1 rkl öljyä
Näin teet sen:
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi sekä öljy.
- Vaivaa taikinaa hetki ja muotoile litteäksi leiväksi.
- Kuumenna Trangian paistinpannu ja paista leipää molemmin puolin, kunnes se saa kauniin kullanruskean pinnan.
Täyteläinen lohipasta – luksusta luonnossa
Kevyt, mutta ravitseva pasta, joka tuo pientä ylellisyyttä retkipäivään.
Tarvitset:
- 200 g pastaa
- 1 prk säilykelohifileetä
- 1 dl ruokakermaa tai kaurakermaa
- 1 pieni sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- Ripaus suolaa ja pippuria
- 1 rkl öljyä paistamiseen
Näin teet sen:
- Keitä pasta Trangialla ja kaada vesi pois.
- Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli keittimen pannulla.
- Lisää joukkoon lohi ja ruokakerma, mausta suolalla ja pippurilla.
- Sekoita pasta kastikkeeseen ja nauti!
Lämmittävä linssikeitto – energiaa ja makua yhdellä pannulla
Tämä keitto sopii täydellisesti viileisiin iltoihin ja tuo runsaasti proteiinia retkeilijän ruokavalioon.
Tarvitset:
- 1 dl punaisia linssejä
- 5 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 pieni porkkana raastettuna
- 1 pieni sipuli hienonnettuna
- ½ tl juustokuminaa
- Ripaus chilihiutaleita (halutessa)
- 1 rkl öljyä
Näin teet sen:
- Kuullota sipuli ja porkkana öljyssä Trangia-pannulla.
- Lisää vesi, linssit ja kasvisliemikuutio.
- Keitä noin 15 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmeitä.
- Mausta juustokuminalla ja chilillä. Tarjoile höyryävänä!

Parhaat niksit ja vinkit Trangia-kokkailuun
Trangialla kokkaaminen on helppoa, mutta muutamalla niksillä teet siitä vieläkin sujuvampaa:
- Esivalmistele ruoka-aineet ennen retkeä – pilko sipulit, mittaa mausteet valmiiksi ja säilytä ne kevyissä astioissa.
- Käytä tuulensuojaa polttoaineen säästämiseksi ja tasaisen liekin takaamiseksi.
- Lämmitä hitaasti – Trangia ei ole pikakeitin, joten matalampi lämpötila estää ruoan palamisen.
- Pidä kansi kattilan päällä ruoanlaiton aikana, jotta lämpö säilyy ja valmistusaika lyhenee.
Yleisimmät virheet ja kuinka välttää ne
Jopa kokeneet retkikokit tekevät virheitä Trangialla kokatessaan. Tässä muutama tyypillinen kompastuskivi ja ratkaisut niihin:
- Liian suuri liekki: Polttoaine palaa turhaan ja ruoka palaa helposti pohjaan. Käytä kohtuullista lämpöä!
- Unohdettu tuulisuoja: Trangian tehokkuus laskee merkittävästi ilman tuulisuojaa, joten käytä sitä aina.
- Huonosti puhdistettu keitin: Puhdista Trangia jokaisen käytön jälkeen, jotta se pysyy toimintakunnossa pidempään.
- Väärä polttoaine: Muista käyttää Trangialle sopivaa polttoainetta – esimerkiksi etanolia tai Trangian omaa spriitä.
Tästä linkistä löydät Scandinavian Outdoorin trangiavalikoiman 🙂
Retkiruokailun ilo – lisää inspiraatiota Trangia-herkutteluun
Trangia on enemmän kuin pelkkä retkikeitin – se on osa retkeilyn elämyksellisyyttä. Hyvä ruoka tekee luonnossa vietetystä ajasta entistäkin nautinnollisempaa ja antaa voimaa uusiin seikkailuihin. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä, testaa eri raaka-aineita ja jaa retkimuistosi muiden kanssa. Trangia porisee, ja luonto kutsuu – minne suuntaat seuraavaksi? Tässä linkki tekemääni trangia vertailuun, jos sinulla ei vielä ole omaa retkikeitintä.





