Villiyrtit

Villivihannekset- luonnon aarreaitta

Villivihannekset – luonto on täynnä syötävää

Luonto on täynnä herkullisia ja ravitsevia kasveja, joita voi hyödyntää omassa keittiössä. Villivihannekset ja -yrtit ovat ilmainen ja ekologinen tapa rikastuttaa ruokavaliota, eikä niiden poimiminen vaadi muuta kuin hiukan tietoa ja intoa lähteä luontoretkelle. Plus että villivihannesten ravintoarvot ovat oikeasti huikeita! Tässä blogijutussa käydään läpi, mitä kaikkea Suomen luonnosta löytyy ja miten villiyrttejä voi hyödyntää ruoanlaitossa. ps. Täältä löydät vinkit koivunmahlan valuttamiseen. Tämä artikkeli sisältää myös mainoslinkin, jonka olen merkinnyt tähdellä.

Miksi villivihanneksia kannattaa kerätä?

Villivihannekset ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita hyödyllisiä yhdisteitä. Monet niistä sisältävät enemmän ravinteita kuin viljellyt kasvit, ja lisäksi ne ovat täysin luonnonmukaisia ilman torjunta-aineita tai lannoitteita. Villiyrttien kerääminen, eli hortoilu, myös lisää luonnossa liikkumista ja vahvistaa yhteyttä ympäristöömme.

Mistä villivihanneksia voi kerätä?

Villiyrttejä löytyy melkein mistä tahansa – niittyjen reunoilta, metsistä, tienpientareilta ja jopa omasta pihasta. Tärkeää on kuitenkin varmistaa, että keräät kasvit puhtailta alueilta, kaukana teollisuusalueista ja vilkkaasti liikennöidyistä teistä. Lisäksi on hyvä opetella tunnistamaan kasvit, jotta välttää vahingossa myrkyllisten lajien keräämisen.

*Täältä löydät Storytellin äänikirjoista Sinikka Piipon ”Suomen luonnon lääkekasvit” jonka avulla voit perehtyä luonnon kasvien tietoon, keruuseen, käyttöön sekä yrttilääkintään.

Vuohenputki – luonnon oma salaatti

Vuohenputki on yksi yleisimmistä villiyrteistä. Sen maku muistuttaa hieman porkkanaa ja selleriä, ja se sopii hyvin salaatteihin, keittoihin ja pestoon. Nuoret lehdet ovat parhaimmillaan keväällä, jolloin ne ovat miedon makuisia ja mehukkaita. Oma villiyrttisuosikkini on juurikin vuohenputken maukkaat ensiversot! Monellehan tämäkin villiyrtti on täys rikkaruoho, kun itse taas olen täysin hullaantunut siihen.

Voikukka – hyötykäyttöön juuresta kukkaan

Voikukka on monelle tuttu rikkakasvi, mutta harva tietää sen olevan myös arvokas villivihannes. Sen lehdet sopivat salaattiin, kukat voi käyttää siirapin tekoon ja juurista voi valmistaa kahvin korviketta. Voikukan lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja ne maistuvat kevyesti pippuriselta, hieman rucolaa muistuttavalta.

Nokkonen – luonnon superfood

Nokkonen on todellinen villiyrttien kuningas. Se on täynnä rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan keitoissa, letuissa, munakkaissa ja vaikka teessä. Kerää nokkoset hanskat kädessä ja ryöppää ne kevyesti ennen käyttöä, jotta polttavat piikit katoavat. Aivan pikkuisia nokkosen alkuja on helppo kerätä ilman hansikkaitakin.

Ketunleipä – kirpeä makupala

Ketunleipä eli käenkaali on kevään ensimmäisiä syötäviä luonnonkasveja. Sen happaman raikas maku muistuttaa raparperia, ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin tai koristeeksi jälkiruokiin. Ketunleipä kasvaa yleisesti metsissä ja kosteilla paikoilla.

Poimulehti – naisten yrtti

Poimulehti on miedon makuinen ja monipuolinen villiyrtti. Sitä on perinteisesti käytetty yrttiteenä erityisesti naisten vaivoihin, mutta se sopii myös vihersmoothieihin ja salaattien joukkoon. Sen lehdet ovat kauniin muotoisia ja helppoja tunnistaa. Poimulehdestä on olemassa vanhaa tietoa, jonka mukaan aamulla aikaisin poimulehden lehden keskiöön muodostunut vesihelmi on juotuna nuorentava vaikutuksiltaan! Minähän lapsena kävin näitä aina noukkimassa ja pistin suuhuni nämä vesihelmet- nykyään minua luullaan aina viitisen vuotta nuoremmaksi kuin mitä todellisuudessa olen 😀

Maitohorsma – luonnon oma parsa

Maitohorsma on yksi monipuolisimmista villivihanneksista. Sen nuoret versot voi valmistaa samalla tavalla kuin parsaa – keittämällä tai paistamalla pannulla voin kanssa. Myös kukat ja lehdet ovat syötäviä ja sopivat teeaineksiksi. Tämä on kuin tankoparsan vastine.

Vuohenputkipiirakan resepti

Vuohenputki sopii erinomaisesti myös suolaisiin leivonnaisiin. Tässä helppo resepti vuohenputkipiirakkaan:

Ainekset:

  • 1 valmis piirakkapohja tai itse tehty (esim. 3 dl vehnäjauhoja, 100 g voita, 2 rkl vettä)
  • 3–4 dl tuoretta vuohenputkea
  • 1 sipuli
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl juustoraastetta (esim. emmental tai mozzarella)
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

Ohje:

  1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Jos teet taikinan itse, sekoita jauhot ja voi murumaiseksi, lisää vesi ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.
  3. Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Lisää joukkoon huuhdellut ja hienonnetut vuohenputken lehdet. Paista muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät.
  4. Sekoita kulhossa kananmunat, kerma, juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  5. Levitä vuohenputkiseos esipaistetun pohjan päälle ja kaada päälle muna-kermaseos.
  6. Paista uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
  7. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua ja nauti!

Miten aloittaa villivihannesten käyttö?

Aloita kerääminen helposti tunnistettavista ja yleisistä kasveista, kuten nokkosesta, voikukasta ja vuohenputkesta. Kokeile lisätä niitä tuttuun ruokaan pieninä määrinä, ja opettele eri kasvien makuprofiilit ajan kanssa. Villiyrttien käyttö ei vaadi suurta opettelua, vaan pikemminkin rohkeutta kokeilla ja löytää omat suosikit!

Luonnosta löytyy paljon herkullista ja ravitsevaa ruokaa, kunhan vain uskaltaa lähteä etsimään. Villivihannekset ovat helppo tapa rikastuttaa ruokavaliota, ja samalla ne tuovat retkeilyyn uuden ulottuvuuden – mitäpä jos seuraavalla retkelläsi kokkaisitkin aterian luonnon omista antimista?

Scroll to Top